Rörmokare är ett äldre ord för vvs-montör, och kommer från Stockholmsslang och tidigt 1900-tal. På trettiotalet blev det en etablerad yrkesbeteckning. Behovet av rörmokare har funnits sedan industrialismens 1800-tal, och var en nödvändig yrkeskategori i storstäderna. Det lever kvar, och gör man en googlesökning på bra rörmokare i Uppsala så kommer flera företag fram. Idag är de också nödvändiga även i små byar och på landet.
Rörledningsföretag som hade hand om gas, vatten och avlopp och värmeledningsföretag som hade hand om uppvärmning och ventilation har funnits sedan 1800-talet, och fram till 1914 var de två olika branscher. Idag tillhör de samma bransch. VVS står för värme, ventilation och sanitet, vilket sammanfattar ganska bra vad en modern rörmokare sysslar med. Det är allt ifrån avloppsrör som sprungit läck, ventilationsrör som ska läggas eller ledningar till exempelvis en värmepump. Ett modernt ord som blivit allt mer populärt att använda är installationsteknik, och då avser man både VVS-teknik, el- och teleteknik.
Uppsalas nästa rörmokare!
För att bli rörmokare, eller VVS-montör som det heter i Uppsala, så måste man gå treårigt gymnasium med inriktning på VVS och fastighet. När studenten är avklarad måste man göra ungefär två år av praktik som lärling på en arbetsplats och för att få sin yrkesexamen avslutas lärlingstiden med ett gesällprov. Klarar man detta är man yrkesexaminerad VVS-montör.
Givetvis finns det andra vägar till utbildning också, för den som redan har gymnasieåren bakom sig. Det finns kvalificerade yrkesutbildningar även för vuxna, men samma sak gäller där. För att få sitt yrkesbevis måste gesällprov avläggas. En person med yrkesbevis är attraktivare på arbetsmarknaden i Uppsala eller någon annan ort som man vill söka jobb i än en person utan yrkesbevis, så att genomföra sin utbildning och sin lärlingstid som till exempel en rörmokare med gott resultat är viktigt för den kommande yrkeskarriären. Under lärlingstiden knyter man ofta bra kontakter med företag och många blir klar på företaget de hade sin lärlingstid hos. Det är ett bra sätt att få in en fot i arbetslivet och visa arbetsgivaren vad man går för innan anställning kommer på tal. Är man duktig och tar jobbet på allvar har man oftast en anställning direkt efter avlagt gesällprov.